reisboeken slow living

In 2020 verkochten we ons huis met galerie en gingen voor het grootste gedeelte in een camper wonen.

Ons rustiger geworden leven, het plezier dat we met elkaar hebben en de mooie plekken die we bezoeken noem ik SLOW LIVING. 

Ik heb er twee boeken over geschreven en online fotoboeken bij gemaakt.

 

reisboek slow living deel 1, van huis naar camper

DE EERSTE 60 CAMPERBLOGS IN BOEKVORM

Een jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living. Op hun gemak en met een minimum aan spullen trekken ze door Europa. Ze zijn begonnen in Nederland en Duitsland. Doordat Connie als beeldend woordkunstenaar ook werkt vanuit de camper doet dit onderkomen tevens dienst als (schrijf)atelier op wielen.

'Slow Living' is een aaneenrijging van zestig korte verhalen vol avonturen en uitdagingen die het echtpaar is aangegaan. Beschrijvingen van streken, steden en ontmoetingen, weggezet tegen de seizoenen en feesten van het jaar met daarbij de continue aanpassingen van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Het aanvullende plaatsnamenregister maakt dat het boek ook als reisgids is te raadplegen.

 

***** 5 sterren  Hebban

Reisboek slow living deel 2, het behouden huis

CAMPERBLOGS 61 T/M 114  IN BOEKVORM

Meer dan twee jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living, tevens de titel van het boek. In het tweede deel is te lezen hoe ze in het afgelopen jaar alle seizoenen in Duitsland doorbrachten, ook tijdens de koude wintermaanden midden in de sneeuw. Ze hebben mooie routes gereden, waaronder de Romantische Strasse, langs de Moezel en door het Zwarte Woud. In het voorjaar verbleven ze in de Noord-Italiaanse Dolomieten.

Het behouden huis als vast woonadres vlak bij het IJsselmeer, doet tijdens de warme zomerdagen dienst als verkoeling en atelier en is daarmee eigenlijk hun vakantiehuis.

 

***** 5 sterren  Hebban

 

 

 

Een dijk van een recensie geschreven door Gerhild van Rooij voor RTV-NOF Friesland over SLOW LIVING deel 1 

 

dinsdag 05 juli 2022

Vanuit FRYSLÂN. Slow Living 1, Van huis naar camper (2022) van beeldend woordkunstenaar en journalist Connie Harkema is een bijzondere reisverhalenbundel en reisgids ineen. Zij vertelt met humor en vaart hoe zij met echtgenoot Rienk in coronatijd per camper onder meer Nederland en Duitsland doorkruist en natuurgebieden, kunst, geschiedenis en erfgoed ontdekt.

Gerhild van Rooij

 

NIEUW BEGIN

Sinds de verkoop van hun pand en galerie reizen Connie en Rienk in een nieuwe camper, waarvan ze een echt thuis maakten en geen overtollige ruimte is. Ze kunnen overal genieten en blijven zolang het ze bevalt. Het per direct kunnen doorreizen of blijven, is een vorm van slow living, zonder tijdsdruk, volle agenda en met nauwelijks nog verplichtingen. Het leven zonder overbodige voorwerpen of kleding is overzichtelijk. In hun camperthuis annex schrijfplaats en atelier op wielen is geen overtollige ruimte. Het bevalt ze prima. Wel heeft het paar in Nederland nog een huurhuis, omdat je daar verplicht een vast adres moet hebben en wisselen van dit huurhuis met overlast naar een huurhuis in Molkwerum waar de omstandigheden beter zijn. Ze komen er alleen wanneer ze in Nederland een gezondheidscheck hebben, de camper onderhoud nodig heeft of zaken rond hun huis alleen ter plekke geregeld kunnen worden. Ze combineren dit met familiebezoek om daarna zo snel mogelijk verder te trekken met de camper.

 

JAAR ROND

Wie de 60 reisverslagen, of beter reisverhalen leest, reist mee en maakt kennis met heel verschillende omgevingen of herkent die uit de beschrijving. Harkema verbindt de beeldend beschreven landschappen, plaatsen, gebouwen, marktjes en kunstwerken in de openbare ruimte vaak in enkele zinnen met de al bekende, of ter plekke en online ontdekte geschiedenis van de streek of locatie. Het is alsof ze naast je zit en vertelt wat ze observeert en meemaakt, wat onverwachte ontmoetingen … Met Kerst, midden in coronatijd staan ze in Lhee bij de Dwingelder velden bij Dwingeloo, met oud en nieuw in Rijssen en ze genieten van het landschap en de bossen. Binnen is het knus. En in die eerste hoofdstukken wordt al duidelijk dat Connie naast de sfeer van de bezochte en doorkruiste streken, ontmoetingen  en gesprekken onderweg met humor beschrijft. Connie en Rienk vinden altijd wel een oplossing voor onverwachte zaken. En de verschillende camperplaatshouders en campergasten tot een hond aan toe komen met hun eigenaardigheden in beeld.

 

SLOW LIVING

‘Slow Living’ is een aaneenrijging van zestig korte verhalen vol avonturen en uitdagingen  waarbij hilarische tot bloedserieuze gesprekken met licht ironische toon zijn beschreven. De beschrijvingen van streken, steden en ook de ontmoetingen laten zien dat het mogelijk is om ook in een jaar met steeds weer aanpassingen aan de door de overheid opgelegde coronamaatregelen op avontuur te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Dat het boek zo makkelijk leest ondanks de vele informatie is misschien wel te danken aan het feit dat de auteur al meerdere verhalen- en gedichtenbundels op haar naam heeft staan en ook een bundel columns, romans en twee biografieën en boeken met lesmateriaal. Ze lijkt een geboren en openhartige verteller met een brede interesse.

 

ACHTERGROND

Connie Harkema, oud-journalist/redacteur, noemt zichzelf beeldend woordkunstenaar. Ze schilderde beelden bij haar gedichten, fictie en non-fictieverhalen en verwerkte in uitbundige of zwart-wit schilderijen en kunstobjecten eigen teksten. Andere kunstwerken waren aanleiding voor verhalen en gedichten. Haar werk is een mengeling van verbeelding en helder omlijnd realisme. Vlakken, patronen en lijnen in golvende beweging drukken volgens Connie haar denkproces uit en zijn Kunst in Beweging, zo noemde ze ook haar atelier en nieuwsbrief. In de camper, een rijdend thuis, blijft ze een kunstenaar en schrijver in beweging. Onderweg schrijft ze boeken en ontstaat klein beeldend werk, aan groter werk werkt ze tijdelijk in andere ruimtes.

 

OVERAL THUIS

De auteur reisde eerder ook met een andere camper, en gaf in die jaren thuis markante gebouwen weer in robuuste stijl, zoals ze die zag in de context van hun omgeving. Vaak hadden die een link met cultuur, zoals de meeste gebouwen in Slow Living. Ze is zichzelf  gebleven in de reisverhalen en reisgids met plaatsnamenregister, dat maakt het boek extra bijzonder. Wie naar een plaats of streek wil reizen vindt een heldere sfeerbeschrijving. Of het nu gaat om het beleven van de landschappen en dorpen in Friesland, een beeld in Kopenhagen, een dagje Vlagtwedde, een bezoek aan Bremerhaven,  een wandeling door Fulda of een trektocht door de Eiffel, Connie neemt haar lezers mee.

 

AUTEUR

Gerhild van Rooij, cultuurpublicist

 

 

Connie Harkema. Slow Living deel 1 , Van huis naar camper (2022)

Reisverhalen met plaatsnaamregister (Friesland, Nederland, Duitsland, België, Denemarken)

Literaire non-fictie,  ISBN 9789464485424