Honderd pakjes kunst

expositie bij zienn, Nieuweweg 3, leeuwarden t/m 31 dec.

in Gallerei nr. 2, de krant van dichterscollectief gal

vier winterexposanten

 

Een echte Ket, Klerekoper, Zorn of Harkema van dichtbij bekijken? Dan kan ook in de winter bij Galerie Kunst in Beweging.

 

dicht en toch open

 Galerie Kunst in Beweging niet zomaar een galerie, maar is zij vooral een (t)huis waar woord en beeld samenkomen, rustend op de pijlers Friesland en reizen.

 Alle activiteiten draaien om ontspannen samenzijn en genieten.

 

Met dit doel organiseer ik (behalve de maandelijkse schrijfcursussen)  in februari -samen met het Galeriecollectief Koudum- een muzikale poëziemiddag met zowel Nederlands- als Friestalige gedichten.

 

Daarnaast  zijn er meer plannen voor soortgelijke bijeenkomsten en ga ik flink aan de slag met het maken van nieuw werk.

Het moge duidelijk zijn: ik las geen echte winterstop in.

Geïnteresseerden kunnen altijd langskomen. Wel sluit ik de schuifdeuren tegen de kou, maar na een druk op de bel zijn die zo geopend. Mits we thuis zijn natuurlijk.

Speel je liever op safe?

Dan van te voren even een berichtje wanneer je van plan bent langs te komen.

En natuurlijk ben ik op www.connieharkema.nl 24/7 online bereikbaar.

 

expositie en boekje over verbinding

In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden heeft beeldend woordkunstenaar Connie Harkema ruim 50 schilderijen en gedichten gemaakt. Zij zijn dit hele jaar in verschillende samenstellingen en op diverse locaties te bezichtigen onder de titel "Friesland in Europa", onder andere in haar eigen galerie "Kunst in Beweging" te Koudum.

De tentoonstelling gaat om de positie die Friesland binnen Europa inneemt, met de nadruk op 'iepen mienskip': de gemeenschapszin. Het gaat om het samen doen. Dat is het overkoepelend thema van dit jaar. Maar je kunt pas bruggen bouwen wanneer je je openstelt voor anderen en zelf open bent over wat je doet en laat zien waarvoor je staat. Met dit doel heeft Connie schilderijen en gedichten gemaakt zowel over een aantal Europese steden als over Friesland en zijn bewoners. Sommige werken roepen op tot verdraagzaamheid en verbinding.

Het boekje is een aanvulling op de expositie, zodat ook geïnteresseerden buiten Friesland hiervan kennis kunnen nemen. Het thema is te belangrijk om zich te laten inperken tot een enkele provincie, aldus Connie.

 

Een deel van het werk is o.a. vanaf 10 april tot begin juli te zien bij De Kanselarij in Leeuwarden en in december in de Gallery van Zienn, eveneens te Leeuwarden. 

Een steeds wisselend gedeelte is het hele jaar door aanwezig in galerie "Kunst in Beweging".

 

Het boekje is te bestellen via deze site.

 

Expositie "Friesland in Europa" in de media

De expositie "Friesland in Europa" bestaat uit ruim 50 kunstwerken en gedichten van Connie Harkema die het hele jaar door in verschillende samenstellingen en verspreid over diverse locaties zijn te bezichtigen. 

 

Op www.koudum.nl en www.waddenpost.nl  wordt wekelijks een afbeelding met gedicht geplaatst met daarbij de locatie waar het werk zich op dat moment bevindt. 

 

Ook de volgende media besteden aandacht aan de tentoonstelling:

 

Aktief,

Blik op Weststellingwerf

Friesch Dagblad

Friesland Post,

Radio Stad Harlingen,

Rondom  Drachten,

Rondom Heerenveen,

Rondom Leeuwarden,

Rondom Sneek,

Rondom De Stellingwerven. 

 

 

 

Daarnaast is Connie door Rondom Leeuwarden uitgenodigd om een column over de Culturele Hoofdstad te schrijven.

 

Nieuw werk en nieuwe locatie voor "Friesland in Europa"

Voor haar expositie "Friesland in Europa" heeft Connie Harkema nog een locatie ter beschikking gekregen, namelijk in het voormalig ABN/Amro-gebouw te Leeuwarden. Waarschijnlijk voor de maand december.

Om niet in herhaling te vervallen betekent dit dat er een nieuwe samenstelling moest worden verzonnen die binnen het thema past. en waarvoor nieuw werk moet worden gemaakt. Dat is geworden: "Fryslân, het dak in taal en landschap".

Dit schilderij is waarschijnlijk het een na laatste werk binnen deze tentoonstelling die het hele jaar op verschillende locaties en in verschillende samenstellingen is te zien. Grappig detail: een dag na voltooiing is het verkocht aan een bezoeker bij galerie Kunst in Beweging. Deze stemt ermee in dat het tot eind december deel kan blijven uitmaken van de expositie.

Verhaalportretten

Speciaal voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft Connie Harkema drie nieuwe series van elk 4 stuks gemaakt.

Een van die series heet "Verhaalportretten" en gaat over bekende Friezen die het in de wereld hebben gemaakt: de dichter J. Slauerhoff, de exotisch danseres Mata Hari, en de kunstenaars M.C. Escher en Lourens Alma-Tadema.

Alle vier de personen hebben in Leeuwarden gewoond.

De titel van deze serie slaat op het feit dat Connie hun leven in 1 voorstelling heeft geportretteerd.