Laatste nieuws

VIJF STERREN

 

Dit boek is meer dan een reisboek. Het is een ode aan slow living, aan bewust leven en genieten van de kleine dingen.

Dit schreef recensent Mieke Schepens over mijn boek 'Slow Living deel 2, het behouden huis'.  Ze gaf me maar liefst 5 sterren.

Lees hier de complete recensie.

 

STUDENTENPROJECT

Tijdens onze reis werd ik benaderd door vijf studenten van de kunstacademie St. Joost uit Breda. Zij werkten aan een project Slow Living en vonden dat ik daar prima inpaste. Of ik aan hun project met een kunstwerk, gedicht en interview wilde meewerken.

Nou, dat wilde ik wel en dit is het resultaat geworden. Een mooi boek dat een prominente plaats kreeg op hun expositie. 

 

ART WALL NHL STENDEN HOGESCHOOL LEEUWARDEN

Het is alweer een maand geleden dat ik samen met Art Connection de expositie in NHL STENDEN Hogeschool te Leeuwarden heb ingericht, maar omdat de school toen gesloten was, is ze vanaf nu pas voor het publiek vrij toegankelijk te bezichtigen. De Art Wall in NHL STENDEN is een nieuwe locatie voor Art Connection en ik ben er trots op dat mijn werk daar als eerste voor zeker een jaar mag hangen.

LANGLOPENDE EXPOSITIE

bij Zorgcentrum Berchhiem - Prins Bernardstraat 74 - Burgum

 

Ik heb er van Art Connection nog een jaartje bij gekregen om in dit zorgcentrum te mogen exposeren met daarbij nog meer ruimte ter beschikking.

Het is een gevarieerd overzicht van mijn werk geworden.

Berchhiem is elke dag voor iedereen toegankelijk en alle schilderijen zijn te koop tegen elk aannemelijk bod.

 

 

BOEKBESPREKING 'DE GESCHIEDENIS VAN DE FRIESE ELFSTEDEN IN VOGELVLUCHT'

Ik schreef het al eerder: Gerhild van Rooij nam na de opening van de tentoonstelling en boekpresentatie in de Bibliotheek Heerenveen een stapel boeken mee om te recenseren en/of te verwerken in haar artikelen.

Het tweede boekje dat ze behandelde, is 'De geschiedenis van de Friese 11-steden in vogelvlucht'.

In haar stukje voor Trynwalden.nl noemt Gerhild de legendarische Elfstedentocht op de schaats een toeristisch merk dat velen heeft geïnspireerd tot sportieve of artistieke prestaties. Ze legt daarmee de verbinding tussen de benefietsportprestaties van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weyden en ultrasporter Maarten van der Pal met mijn werk. Dat mijn boekje en kunst in deze context zijn geplaatst,  vind ik een grote eer.

 

VERSPLINTERDE STEDEN, VERBROKKELD VERLANGEN

Dit is een serie van vier schilderijen die tot 31 juli in de Bibliotheek Heerenveen hangt.

Het gaat over mijn zoektocht naar nieuwe vormen van stadsontwikkeling.

Meer hierover in het online magazine van Platform GRAS.

 

EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE

Zaterdag 1 juli van 10.30 tot 14.00 uur wordt mijn expositie geopend in de Bibliotheek van Heerenveen, aan het Burgemeester Kuperusplein  48. Tevens vindt dan in het Leescafé de boekpresentatie plaats van 'SLOW LIVING deel 2, het behouden huis'.  Het wordt een interessant geheel van schilderijen, reisverslagen, tekeningen, gedichten en diashow, waarbij iedereen van harte welkom is.

Beide delen van het reisboek SLOW LIVING hebben vijf sterren ontvangen van de grootste boekensite en lezers community Hebban.nl

 

De tentoonstelling duurt nog tot 31 juli.

 

Beide delen van het reisboek SLOW LIVING hebben vijf sterren ontvangen van de grootste boekensite en lezers community Hebban.nl

 

PUBLICATIE in 06 KUNST MAGAZINE

 

'SLOW LIVING' OP YOUTUBE

Benieuwd naar hoe wij de eerste twee jaren in onze camper doorbrachten?

Hoe het is om (bijna) permanent in een huis op wielen te wonen?

Bekijk de samenvatting van SLOW LIVING deel 1 en 2 en geniet van de mooie plaatsen die we aandeden.

VIJF STERREN VOOR MIJN DICHTBUNDEL 'REFLECTIE'

 

Maar liefst vijf sterren gaf recensent Mieke Schepens voor mijn boek 'Reflectie', zowel op haar eigen blog 'Graag gelezen' als op de grootste boekensite en lezerscommunity Hebban.nl.

En ook recensent Anneke Visser gaf vijf sterren op haar weblog.

 

 

GASTDICHTER MUSEUM TRESOAR

Op 16 mei 2023 ben ik door Gabrielle Terpstra uitgenodigd als gastdichter in Museum Tresoar voor haar afstudeerproject "Katharsis".

De voordracht en het aansluitende interview is te beluisteren en te zien in de podcast die zij samen met Arjan Hut maakt.

 

Het tweede deel van SLOW LIVING is uitgekomen!

Meer dan twee jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living, tevens de titel van het boek. In het tweede deel is te lezen hoe ze in het afgelopen jaar alle seizoenen in Duitsland doorbrachten, ook tijdens de koude wintermaanden midden in de sneeuw. Ze hebben mooie routes gereden, waaronder de Romantische Strasse, langs de Moezel en door het Zwarte Woud. In het voorjaar verbleven ze in de Noord-Italiaanse Dolomieten.

Alle bezochte plaatsen zijn te bekijken in online fotoboeken.  Zo gaan woord en beeld met elkaar een interactie aan. Het behouden huis als vast woonadres vlak bij het IJsselmeer, doet tijdens de warme zomerdagen dienst als verkoeling en atelier en is daarmee eigenlijk hun vakantiehuis.

 

Te bestellen via: www.bravenewbooks.nl/connieharkema

of via elke reguliere boekhandel, ISBN: 9789464801132.

 

Een leuk artikel over onze levenswijze is te lezen in de Balkster Courant

 

28 OKTOBER: Boekpresentatie 'Reflectie' in MUSEUM BESCHERMING BEVOLKING

De feestelijke boekpresentatie van 'Reflectie' vindt plaats op vrijdag 28 oktober vanaf 15.00 uur in de ondergrondse bunker van Commandopost Grou, onderdeel van Museum Bescherming Bevolking aan de Burstumerdyk 1 in Grou.

 

'Reflectie' is opgebouwd uit tekeningen en schilderijen afkomstig van de series 'zwart-witjes', 'tekencollages' en 'art & literature'; alle voorzien van een gedicht. In deze drie reeksen zijn woord en beeld nauw met elkaar verbonden. In sommige gevallen heb ik afzonderlijke beelden samengevoegd en ontstonden collages, met daarop aansluitend nieuwe poëzie. Een aantal van deze werken zal tijdens de boekpresentatie te zien zijn.

Promotiefilmpje dichtbundel 'Reflectie'

 

SLOW LIVING deel 2

Het tweede deel van het reisboek SLOW LIVING deel 2 is in de maak en zal eind dit jaar of begin volgend jaar uitkomen. Opnieuw staat Duitsland in the picture met mooie routes zoals de Romantische Strasse, de Alpenroute, de Moezelroute en het Zwarte Woud. Ook hebben we een kijkje genomen over de Duitse grenzen: in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en het noorden van Italië. Het leverde weer prachtige avonturen en mooie foto's op.

De voorkant wordt tevens de cover van het reisboek.

 

Het tweede reisboek is dus nog in de maak; de eerste digitale foto's zijn al te bekijken.

 

 

HUISVROUWEN

Drie keer hetzelfde, drie keer anders

Ik had een breipatroon gemaakt voor een tochtrol in de galerie. Toen dit niet meer nodig was, bedacht ik me dat ik het breiwerk wel kon uitbreiden om er zo de torso mee aan te kleden die ik al een tijd had staan. Daarmee werd ze mijn eerste 'Huisvrouw'. Uiteindelijk groeide de Vrouw van Huizen uit tot een lamp en vloeiden er meerdere werken uit voort met hetzelfde thema in verschillende materialen.

Hetzelfde patroon voerde ik eerst door met het beschilderen van een bestaand beeld gevolgd door een schilderij. Vooral dit laatste was wezenlijk anders, omdat je dan het driedimensionale terugbrengt naar een plat vlak.

Het kleurgebruik is ontstaan uit de zakelijke kilte van het bankgebouw waarin ik mijn galerie had en waarvoor ik een tochtrol voor de schuifdeuren wilde breien. Rood zorgt voor het contrast.

Daarna hield ik twee schilderdoeken over in hetzelfde formaat (60x20) en besloot die te vullen met andere Huisvrouwen in een andere kleurstelling.

 

Recensie SLOW LIVING

Een dijk van een recensie geschreven door Gerhild van Rooij voor RTV-NOF Friesland.  

 Reisimpressies

Mijn oude fotolijstjesproject.

Zeker 20 oude fotolijstjes wachten op een nieuwe bestemming en wat is er nu leuker dan deze in te vullen met fleurige tekeningen van door onze bezochte plaatsen, Reisimpressies genoemd.

Ik ben nu bezig met de Romantische Strasse, een route door Duitsland.

 

Positieve dichtbundel

Vandaag, vrijdag 1 juli, vindt bij uitgeverij Tobi Vroegh in Amsterdam de officiële presentatie plaats van de poëziebundel Blij dat ik besta!

De insteek van deze verzamelbundel is POSITIVITEIT vanuit psychische kwetsbaarheid, juist in crisistijd! 

De oproep voor deelname heeft achtenzeventig fraaie gedichten opgeleverd die de blijheid, schoonheid, hoop en verwondering aanroeren, die het leven óók in zich draagt.

Met drie gedichten van mijn hand.

Je kunt het boekje bestellen via de uitgeverij

 

Lions Art

En zo staat o.a. mijn werk ineens weer op een verrassende manier in de belangstelling.

Bedankt Friesch Dagblad, bedankt Rudi.

Zoektocht

Mijn 2 x 2 meter grote 'Zoektocht' in de schilderkunst.

Twintig met de hand aan elkaar genaaide schilderijen uit de beginperiode, waarin ik op zoek was naar een eigen stijl en experimenteerde met materialen, vormen en uitvoering.

 

Langlopende expositie Stadssonnetten

bij Ouderenzorg Berchhiem - Prins Bernardstraat 74 - Burgum

 

De serie Stadssonnetten bestaat uit 12 schilderijen (90 x 120) en gaat over interessante Europese steden plus NYC.

Bij elke stad heb ik een sonnet geschreven, gekoppeld aan een van de vier seizoenen.

Bij Ouderenzorg Berchhiem in Burgum hangen voor onbepaalde tijd 9 schilderijen, de laatste uit de serie. Zij zijn te koop tegen elk aannemelijk bod.

 

1. Winter in New York

2. Zomer in Malmö

3. Zomer in Frankfurt

4. Herfst in Londen

5. Lente in Berlijn

6. Herfst in Trondheim

7. Herfst in Florence

8. Lente in Parijs

9. Winter in Venetië

Nu niet alleen mijn eigen reisboek SLOW LIVING gepubliceerd, maar ook een bijdrage geleverd voor de jaarbundel van Poëzie Club Eindhoven.

Nieuw reisboek

Een jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living. Op hun gemak en met een minimum aan spullen trekken ze door Europa. Ze zijn begonnen in Nederland en Duitsland. Doordat Connie als beeldend woordkunstenaar ook werkt vanuit de camper doet dit onderkomen tevens dienst als (schrijf)atelier op wielen.

'Slow Living' is een aaneenrijging van zestig korte verhalen vol avonturen en uitdagingen die het echtpaar is aangegaan. Beschrijvingen van streken, steden en ontmoetingen, weggezet tegen de seizoenen en feesten van het jaar met daarbij de continue aanpassingen van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Het aanvullende plaatsnamenregister maakt dat het boek ook als reisgids is te raadplegen.

 

Te bestellen via: www.bravenewbooks.nl/connieharkema

 

Nieuw vast adres

Behalve dat we veel met de camper onderweg zijn, beschikken we  over een vast woonadres met atelier en kunst- en materiaalopslag in Friesland. Per 6 augustus 2021 zijn wij te vinden op Eesterich 2, 8722 HD Molkwerum.

 

Beëindiging nieuwsbrief

Na 14 jaar elke twee maanden een nieuwsbrief te hebben gepubliceerd is in mei 2021 de mijlpaal van 100 nieuwsbrieven bereikt. De eerste nieuwsbrief verscheen op 1 februari 2007 onder de naam "Bijeen Geharkt". Met de komst van de galerie in 2017 veranderde deze naam in "Kunst in Beweging". In het begin gingen de nieuwsbrieven alleen over journalistieke en redactionele werkzaamheden. Later kwamen daar andere disciplines bij, zoals kunst, boeken, poëzie, reizen, schrijfcursussen, een eigen galerie en het atelier op wielen. Nu reis ik samen met Rienk permanent met een camper door Europa. Dit doe ik als kunstschilder, schrijver en dichter, werkend vanuit mijn 'atelier op wielen'. Kunst in beweging in de meest letterlijke zin! Je kunt ons volgen in de reisblog SLOW LIVING op deze site. 

Het allerlaatste exemplaar vind je hier.

 

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

De nieuwste berichtjes vind je op:

Facebook  

LinkedIn  

Twitter   

Instagram   

Online publicaties