poezieroute leeuwarden en theater de bres

Connie Harkema is een van de 18 dichters die meedoen aan de Poëzieroute Leeuwarden, georganiseerd door kunstenaar, dichter en organisator Henk Dillerop. Het is een poëtische zwerftocht rondom School 4 (het huidige theater De Bres), waarbij elke dichter is  gekoppeld aan een ‘eigen’ fotograaf. In Connies geval is dat Yvonne Bergsma.

 

De gedichten hangen er voor onbepaalde tijd.

 

Leuk detail is dat de eerste print al direct zijn weg heeft gevonden naar een beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Leeuwarden.  

 

Op zaterdagavond 6 september zal Connie in Theater De Bres een kettingrijm voordragen, dat ze speciaal heeft geschreven bij de 50 blokpanelen 20x18 die tot half september bij Galerie Kunst in Beweging zijn te bekijken. Tijdens de voordracht zijn deze panelen via een beamer te zien.

 

Koudumer kunstenaars EN PAKJE KUNST

De eerste twee weken van september stelt het Galeriecollectief Koudum - bestaande uit het Beeldhouwcentrum, Galerie Kunst in Beweging, Lunch-Atelier, Galerie Lytse Skientme en Galerie 13 Manen, haar ruimte beschikbaar aan maar liefst twintig Koudumer kunstenaars.

 

Het gaat om uitingen in verschillende disciplines, gecreëerd door Herma Bovenkerk, Greetje Cuiper, Brigitte Duin, Jentsje Fekkes, Lamine Gueye, Connie Harkema, Cees van den Hof, Adriaan Hol, Jan Kasteel, Ryt Kooistra, Eke Krug, Loek Ouwendijk, Max Pries, Hanshan Roebers, Jan Tiemes Leeuwis, Gerda Veldman,  Jan de Vries, Helga Zeldenrust, Wim Zorn en Gerda Zwaan. Sommige kunstenaars zijn vertegenwoordigd op meerdere locaties tegelijk, allemaal gevestigd in de Hoofdstraat.

 

Pakje Kunst

 Bovendien vindt deze twee weken een primeur in Koudum plaats. Op het Frieslandplein, bij de ingang van Galerie Kunst in Beweging, wordt een authentieke, mechanische sigarettenautomaat als cultureel erfgoed ingezet. De automaat wordt gevuld met 150 pakjes kunst die voor slechts 4 euro per pakje uit de automaat kunnen worden getrokken.

Dit naar een idee van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. Kunstenares Reina Visser voert de coördinatie voor Leeuwarden, waar deze automaat ook vandaan komt.

 

Bij Galerie Kunst in Beweging exposeren Helga Zeldenrust en Wim Zorn.

Het friese landschap

In de nieuwste galerie van Koudum, “Kunst in Beweging”, brengen drie Friese kunstenaressen acht weken lang met hun schilderijen, objecten en sieraden het Friese landschap naar binnen. 

 

Joke Ket (www.schildereizen.com) beeldt haar ultieme gevoel van vrijheid en verbondenheid met Friesland uit in haar schilderijen. Het Waddengebied geeft haar ruimte van ademhalen; opent haar hart en geeft de sensatie van zout op de lippen, voeten in het slik en zand op het lijf. In haar werk verwerkt ze Wadvondsten, zoals schelpjes, stukjes kienhout, slik enzovoort. Een deel van de verkoopopbrengst  gaat naar St. Kalpitiya (www.kalpitiya.nl)

 

Hélène Ketzer (www.heleneketzer.nl) komt de materialen voor haar sieraden tegen in de natuur en op straat, maar ook in de afvalbak. Daarna begint de zoektocht naar behoud van kleur, materiaal, verwijderen van geur, het verwerken tot een sieraad. Door samen te werken met het materiaal ontstaan unieke sieraden, die uitnodigen om anders te kijken naar ‘afval’ en de natuur. 

 

Sonja Steensma (www.schilderijensonjasteensma.vpweb.nl) vindt het belangrijk dat haar werk een sfeer uitstraalt, zoals mist, nevel, mist, bewolking. Ze werkt in gemengde technieken, met veel aandacht voor textuur (roest op schepen, schapenvacht, daken etc.). Sfeer en textuur ontstaan door verneveling. Haar inspiratie vindt ze in het buitenleven. Boerderijdieren, het landschap en schepen hebben haar voorkeur.

 

De expositie vindt plaats van vrijdag 20 juli tot en met zaterdag 15 september bij Galerie Kunst in Beweging, Hoofdstraat 1 te Koudum, een van de 18 locaties van de grote zomerexpositie  “Het Friese Landschap” bedacht door Galerie Westerkade – Leeuwarden en de kunstenaars Sjoerdtje Hak en Tjeerd Landman.

 

Colourfield performance

De bijdrage van Connie Harkema aan Colourfield Performance zit erop.  Connie mocht 1 van de 499 doeken van dit landart-project beschilderen. Een Gesammtkunstwerk georganiseerd door Dirk Hakze.

 

De titel van haar werk luidt "Initialen". CH staat namelijk niet alleen voor Culturele Hoofdstad maar ook voor Connie Harkema.

 

De tentoonstelling duurt tot eind september en elke dag zullen er andere  kunstenaars aan het werk zijn.

friese Elfsteden: verkoop bij opbod voor goed doel

Naar aanleiding van het 'iepen mienskip'-idee van LF2018 zet beeldend woordkunstenaar Connie Harkema een van de schilderijen uit haar project 'Friesland in Europa' in voor Galerie ArtBrut058 te Leeuwarden.

ArtBrut058 biedt een podium voor pure kunst gemaakt door kunstenaars met een beperking.

 

Het gaat om het expressieve en kleurrijke verzamelwerk 'De Friese Elfsteden', een doek van 1 bij 2 meter gevat in een mooie, neutrale aluminium lijst. Het schilderij is vrolijk en ongecompliceerd, net als de kunstenaars voor wie een gedeelte van de opbrengst is bestemd. Bieden kan vanaf € 3000.

 

Het schilderij hangt tot eind 2018 bij de entree van De Kanselarij aan de Turfmarkt 11, Leeuwarden en maakt deel uit van de Art Tour. 

De Kanselarij is dagelijks geopend van 8.30 tot 17.00 uur.

 

Geïnteresseerden kunnen tot het eind van dit jaar hun bod uitbrengen door een bericht te sturen naar Connie Harkema (connieharkemainfo@gmail.com)

expositie en boekje over verbinding

In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden heeft beeldend woordkunstenaar Connie Harkema ruim 50 schilderijen en gedichten gemaakt. Zij zijn dit hele jaar in verschillende samenstellingen en op diverse locaties te bezichtigen onder de titel "Friesland in Europa", onder andere in haar eigen galerie "Kunst in Beweging" te Koudum.

De tentoonstelling gaat om de positie die Friesland binnen Europa inneemt, met de nadruk op 'iepen mienskip': de gemeenschapszin. Het gaat om het samen doen. Dat is het overkoepelend thema van dit jaar. Maar je kunt pas bruggen bouwen wanneer je je openstelt voor anderen en zelf open bent over wat je doet en laat zien waarvoor je staat. Met dit doel heeft Connie schilderijen en gedichten gemaakt zowel over een aantal Europese steden als over Friesland en zijn bewoners. Sommige werken roepen op tot verdraagzaamheid en verbinding.

Het boekje is een aanvulling op de expositie, zodat ook geïnteresseerden buiten Friesland hiervan kennis kunnen nemen. Het thema is te belangrijk om zich te laten inperken tot een enkele provincie, aldus Connie.

 

Een deel van het werk is o.a. vanaf 10 april tot begin juli te zien bij De Kanselarij in Leeuwarden en in december in de Gallery van Zienn, eveneens te Leeuwarden. 

Een steeds wisselend gedeelte is het hele jaar door aanwezig in galerie "Kunst in Beweging".

 

Het boekje is te bestellen via deze site.

 

Expositie "kunstenaar laat je kunsten zien op 20x18"

Paneeltjes mooie aanvulling op de Friese Elfsteden

 De blokpaneeltjes 20x18 zijn een mooie aanvulling op de Friese Elfsteden uit de expositie "Friesland in Europa" van Connie Harkema.  In het aangrenzend winkeltje zijn kaarten, een geïllustreerde gedichtenbundel en bedrukte tegeltjes van de Elfsteden te koop.

 

Expositie "Friesland in Europa" in de media

De expositie "Friesland in Europa" bestaat uit ruim 50 kunstwerken en gedichten van Connie Harkema die het hele jaar door in verschillende samenstellingen en verspreid over diverse locaties zijn te bezichtigen. 

 

Op www.koudum.nl en www.waddenpost.nl  wordt wekelijks een afbeelding met gedicht geplaatst met daarbij de locatie waar het werk zich op dat moment bevindt. 

 

Ook de volgende media besteden aandacht aan de tentoonstelling:

 

Aktief,

Blik op Weststellingwerf

Friesch Dagblad

Friesland Post,

Radio Stad Harlingen,

Rondom  Drachten,

Rondom Heerenveen,

Rondom Leeuwarden,

Rondom Sneek,

Rondom De Stellingwerven. 

 

 

 

Daarnaast is Connie door Rondom Leeuwarden uitgenodigd om een column over de Culturele Hoofdstad te schrijven.

 

Nieuw werk en nieuwe locatie voor "Friesland in Europa"

Voor haar expositie "Friesland in Europa" heeft Connie Harkema nog een locatie ter beschikking gekregen, namelijk in het voormalig ABN/Amro-gebouw te Leeuwarden. Waarschijnlijk voor de maand december.

Om niet in herhaling te vervallen betekent dit dat er een nieuwe samenstelling moest worden verzonnen die binnen het thema past. en waarvoor nieuw werk moet worden gemaakt. Dat is geworden: "Fryslân, het dak in taal en landschap".

Dit schilderij is waarschijnlijk het een na laatste werk binnen deze tentoonstelling die het hele jaar op verschillende locaties en in verschillende samenstellingen is te zien. Grappig detail: een dag na voltooiing is het verkocht aan een bezoeker bij galerie Kunst in Beweging. Deze stemt ermee in dat het tot eind december deel kan blijven uitmaken van de expositie.

Verhaalportretten

Speciaal voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft Connie Harkema drie nieuwe series van elk 4 stuks gemaakt.

Een van die series heet "Verhaalportretten" en gaat over bekende Friezen die het in de wereld hebben gemaakt: de dichter J. Slauerhoff, de exotisch danseres Mata Hari, en de kunstenaars M.C. Escher en Lourens Alma-Tadema.

Alle vier de personen hebben in Leeuwarden gewoond.

De titel van deze serie slaat op het feit dat Connie hun leven in 1 voorstelling heeft geportretteerd.