boeken

Onderstaande boeken zijn bij mij te bestellen via het contactformulier of indien vermeld via de bestelknop.

Bij elk boek vind je een of meerdere recensies en helemaal onderaan een overzichtslijst van alle boeken die ik heb geschreven.

 

slow living deel 2, het behouden huis

Meer dan twee jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living, tevens de titel van het boek. In het tweede deel is te lezen hoe ze in het afgelopen jaar alle seizoenen in Duitsland doorbrachten, ook tijdens de koude wintermaanden midden in de sneeuw. Ze hebben mooie routes gereden, waaronder de Romantische Strasse, langs de Moezel en door het Zwarte Woud. In het voorjaar verbleven ze in de Noord-Italiaanse Dolomieten.

Alle bezochte plaatsen zijn te bekijken in online fotoboeken.  Zo gaan woord en beeld met elkaar een interactie aan.

Het behouden huis als vast woonadres vlak bij het IJsselmeer, doet tijdens de warme zomerdagen dienst als verkoeling en atelier en is daarmee eigenlijk hun vakantiehuis.

 

***** 5 sterren  Hebban

 

RECENSIES

 

Dit boek is meer dan een reisboek. Het is een ode aan slow living, aan bewust leven en genieten van de kleine dingen.

Dit schreef recensent Mieke Schepens over mijn boek 'Slow Living deel 2, het behouden huis'.  Ze gaf me maar liefst 5 sterren.

De complete recensie.

 

Een leuk artikel over onze levenswijze is te lezen in de Balkster Courant

 

Verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel,

ISBN: 9789464801132.

Reflectie

De geïllustreerde gedichtenbundel 'Reflectie' is opgebouwd uit de teken- en schilderseries 'zwart-witjes', 'tekencollages' en 'art & literature'; alle voorzien van een gedicht.

 

Eigenlijk is geïllustreerd niet de goede benaming, want bij illustraties denk je aan het maken van afbeeldingen ter verduidelijking van een tekst, terwijl in dit geval juist de afbeeldingen het beginpunt zijn en er bij het maken van de gedichten is uitgegaan van het schilderij of de tekening.

In sommige gevallen werden afzonderlijke delen van oude tekeningen (waarin de tand des tijds doorheen schemert) samengevoegd tot een geheel. Zo ontstonden collages met een compleet nieuw verhaal en daarop aansluitend de poëzie.

 

***** 5 sterren Hebban

Promotiefilmpje

 

RECENSIES

 

Maar liefst vijf sterren gaf recensent Mieke Schepens voor mijn boek 'Reflectie', zowel op haar eigen blog 'Graag gelezen' als op de grootste boekensite en lezerscommunity Hebban.nl.

 

Reflectie is een term uit de didactiek en omvat nadenken over concrete handelingen. Het is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Reflectie is het cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis. (bron:Wikipedia)
De titel ‘Reflectie’ is in dit geval heel goed gekozen omdat Connie Harkema door middel van de gedichten de illustraties aan betekenis laat groeien. 
Bij het maken van de gedichten is uitgegaan van het schilderij of tekening.
De variatie van de onderwerpen is indrukwekkend in ‘Reflectie’.
Mensen, gevoelens, dieren, steden, landschappen en landen sieren deze bundel.
Zo nu en dan pak ik deze bundel uit de kast, bekijk de afbeelding en lees het daarbij geplaatste gedicht; dit is niet iets alleen voor nu, maar iets voor elk moment in je leven!
+++++++++++++++++
En ook recensent Anneke Visser gaf vijf sterren in haar weblog.
Wat zo mooi is aan 'Reflectie' van Connie Harkema, is dat de auteur zelf haar tekeningen heeft getekend en de tekeningen niet, wat vaak gebeurd, door een ander heeft laten tekenen. Je kunt steeds weer opnieuw naar de tekeningen kijken en dan zal je steeds weer iets nieuws ontdekken of ontdekken dat iets iets anders is dan je in eerste instantie dacht of zo zag. De auteur heeft oog voor detail en weet aan alle tekeningen, of het nu om gebouwen gaat of om mensen, haar eigen draai eraan te geven. Ondanks dat alle tekeningen verschillend zijn, zie je meteen de stijl van de auteur.

 

Connie Harkema laat in de gedichten in 'Reflectie' zien dat ze zich heel goed in kan leven in mensen, situaties en soms gaat ze in op wat er zich in de wereld speelt, zoals bijvoorbeeld in het gedicht 'Anders', waarin ze op een nette manier aangeeft dat mensen niets aan hun huidskleur kunnen doen.

 

'Reflectie' van Connie Harkema is een mooie gedichtenbundel waarbij je geregeld aan het denken wordt gezet en je anders naar bepaalde dingen en gebeurtenissen laat kijken. De titel, ook al wordt die niet nadrukkelijk zo genoemd in de gedichten, loopt als een rode draad door het boek.

SLOW LIVING deel 1, van huis naar camper

Een jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living. Op hun gemak en met een minimum aan spullen trekken ze door Europa. Ze zijn begonnen in Nederland en Duitsland. Doordat Connie als beeldend woordkunstenaar ook werkt vanuit de camper doet dit onderkomen tevens dienst als (schrijf)atelier op wielen.

'Slow Living' is een aaneenrijging van zestig korte verhalen vol avonturen en uitdagingen die het echtpaar is aangegaan. Beschrijvingen van streken, steden en ontmoetingen, weggezet tegen de seizoenen en feesten van het jaar met daarbij de continue aanpassingen van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Het aanvullende plaatsnamenregister maakt dat het boek ook als reisgids is te raadplegen.

 

***** 5 sterren Hebban

 

De drie bijbehorende fotoboeken zijn online te bekijken via de volgende links:

https://myalbum.com/album/VaaUxAGWuwETYM/

https://myalbum.com/album/DXoyAAuax8tvDW/

https://myalbum.com/album/V4sNddVbid6CHA/

 

Een dijk van een recensie geschreven door Gerhild van Rooij voor RTV-NOF Friesland. 

111 elfjes verbeeld

2020

Met beeldend kunstenaar Ryt Kooistra werkte ik aan een bijzonder leuk project, namelijk een boekje geschreven in elfjes. We hebben voor deze dichtvorm gekozen, omdat elfjes de kracht van de verbeelding hebben en heel herkenbaar zijn. Zij zijn spontaan ontstaan door op elkaars elfjes te reageren. Hieruit is een soort 'samenspraak' voortgekomen met als bijzonder resultaat dat je sommige van de elfjes ook als tweetallen van links naar rechts kunt doorlezen.

 

Het boekje is geïllustreerd met eigen foto's, voornamelijk van ons beeldend werk; alles passend bij de verschillende thema's die we hanteerden. De pers heeft veel aandacht aan ons samenwerkingsverband besteed, o.a. een halve pagina in de Leeuwarder Courant en een live interview bij Omrop Fryslân.

 

RECENSIES

Een prachtig boekje! Ik ben aangedaan door de inhoud en strekking van sommige elfjes. Het is geen boekje om in één keer uit te lezen.

 

Een klein boekje, maar groot door z’n inhoud. Om lange tijd bij tekst en beeld weg te dromen.

 

Zoals je ’s avonds in de verlichte huizen binnen kunt kijken, kun je hier door het venster van de vriendschap tussen twee mensen kijken. De warmte waarmee ze op elkaar reageren is voelbaar, de treffende woorden elkaars éénklank. Je wordt uitgenodigd om hun denken te delen en je gaat graag naar binnen. Eenvoudige woorden blijven niet in de ruimte zweven, maar geven doeltreffend weer waar het om gaat in ons leven. Angst, vreugde, verdriet en meer. De illustraties accentueren deze gedachten en zijn daarnaast kleurrijke omarmingen om extra te genieten.

 

Een heel bijzonder boekje! Bijzonder omdat ik deze dichtvorm niet kende. Bijzonder dat twee vrouwen op deze manier communiceren en elkaar versterken. Bijzonder omdat de thema’s zo raak worden beschreven met maar elf woorden. Bijzonder dat de gedichtjes voorzien zijn van illustraties met eigen kunst.

 

Het boekje “111 elfjes verbeeld” van Ryt Kooistra en Connie Harkema combineert kunst met poëzie. Hoe eenvoudig lijkt het maken van een elfje? Maar schijn bedriegt! Elk woord van de elf woorden die gebruikt mogen worden, zijn zorgvuldig gekozen. De woorden worden ook nog eens versterkt door de gekozen kunst. Het boekje is toegankelijk, kleurrijk en inspirerend.

 

De handzame bundel is ideaal om een bij de stemming van dat moment passend elfje te (her)lezen. De vormgeving door Connie Harkema nodigt daar ook toe uit.

 

111 elfjes verbeeld kost € 15 excl. verzendkosten

 

DE GESCHIEDENIS VAN DE FRIESE 11-STEDEN IN VOGELVLUCHT

 

2014

In 2007 kwam ik in Friesland wonen en raakte daar gefascineerd door de Friese saamhorigheid en rijke cultuur die mij inspireerden tot het maken van schilderijen en gedichten die uiteindelijk leiden tot dit kunstboekje over de Elfsteden.

 

Een boekbespreking vind je op www.trynwalden.nl.

 

De geschiedenis van de Friese 11-steden in vogelvlucht kost € 13,50 excl. verzendkosten

ISBN 9789491897191

 

 

  Je kunt dit boek ook rechtstreeks bij de uitgever bestellen.

Winterwarmte

2012

Een lieflijk boekje over de winter en de feesten die zich in dit seizoen afspelen. Verhalen en gedichten met illustraties.

 

RECENSIES

Heerlijk, fijn en verfrissend geschreven. Een aanrader als geschenk om de gure wintertijd warm door te brengen. Smaakt naar meer.

 

Echt mooi geschreven en leuk om te lezen! Connie weet steeds de juiste woorden te kiezen om van elk verhaal een uniek verhaal te maken. 

 

Voor Harkema kan een mooi verhaal niet zonder een prachtige schilderwerk en een schilderwerk niet zonder een warm gedicht, alles is met elkaar verbonden. Een geval van niet kunnen kiezen?

Misschien wel, maar het is alles behalve storend. Winterwarmte is een heerlijk boek om te lezen bij de kachel met een grote kop dampende chocolademelk met een dikke dot slagroom.

De verhalen worden afgewisseld met korte gedichten over sneeuwvlokken, de sterren en het goddelijke begin. Het warme gevoel wordt compleet gemaakt door de warme, sfeervolle schilderwerken van de beeldend woordkunstenaar.

Kortom, met dit hartverwarmende boek kom je de gure winterdagen wel door.

 

Een lief boekje vol hartverwarmende verhalen, illustraties en gedichten. Fijn om in de koude wintermaanden te lezen. Het is een boekje dat je in je nabijheid wil hebben om zo nu en dan een stukje uit te lezen. Een aanrader, zonder meer!

 

Winterwarmte kost € 13,50 excl. verzendkosten

ISBN 97894905357

5 sterren

 

Je kunt dit boek ook rechtstreeks bij de uitgever bestellen.

(ON)GELOOFWAARDIG

2009

Vier luchtig geschreven verhalen over alle soorten van (on)geloof, zoals bijgeloof, geloofwaardigheid, geloof in jezelf. 

 

"(On)geloofwaardig" is het tweede boek, waarin beeld en woord samenkomen. Er kwam een expositie (met ook ander werk) van bij Galerie 13 Manen te Koudum. De galeriehoudster zou later een gedichtencursus bij me volgen.

 

Van de verschijning van het boek en de expositie maakte RTN een documentaire.

 

RECENSIES

De verhalen van Connie Harkema zijn zeer vlot geschreven. Ze geven een bevreemdende indruk zodat je gaat vermoeden dat de mensen hun lot toch niet in eigen hand hebben. De verhalen bevinden zich op de dunne grens tussen de werkelijkheid en een soort virtuele wereld waar de mens geen invloed op heeft. Connie Harkema heeft een verteltrant die doet lezen als een trein. Heerlijk! 

 

Connie Harkema schrijft verhalen die je aandacht vasthouden en je door willen laten lezen tot het uit is. Het korte verhaal is vaak ondergewaardeerd, maar hier kunnen we zien dat een verhaal niet lang hoeft te zijn om veel inhoud te bevatten.

 

De verhalen zijn geschreven in de vlotte en boeiende schrijfstijl van de auteur. Ook interessant is het laatste verhaal waarin allerlei wetenswaardigheden over de St. Janskerk in Gouda zijn verweven.

In het boekje zijn nog eens 4 prachtige tekeningen van Connie Harkema opgenomen. Alle heel kleurrijk en relaterend aan het verhaal. Connie is naast auteur ook een groot kunstenares.

 

Harkema is een schrijfster met pit, ze schrijft in een vlot tempo en is ook een begenadigd schilder. Elk verhaal is vergezeld van een prachtig, abstract to-the-point-tekening. Het boekje is verfrissend van opzet en de vier verhalen zijn stuk voor stuk boeiend om te lezen. Dit is weer een geslaagde uitgave van Connie Harkema waar je heerlijk ontspannen van wordt. 

 

(On)geloofwaardig kost € 14,95 excl. verzendkosten

ISBN 978904840694

  

Reisschilderingen

2008

Vijfentwintig jaar reisbelevenissen. De kleurrijke illustraties aan de hand van zelfgemaakte olieverfschilderijen in afwisselende stijlen versterken de beschrijvingen van veel Europese landen, Tunesië en de Verenigde Staten.  Ze zijn gemaakt in diverse stijlen, omdat ik toen nog erg op zoek was naar een eigen handschrift en deze uiteindelijk vond in wat ik kunst in beweging noem.  Meer hierover in series in beeld en woord.

 

RECENSIES

De reisbeschrijvingen van Connie Harkema zijn zeer vlot leesbaar, niet door het spannende karakter van haar verhalen, maar omdat de verhalen veelal gaan over wat een doorsnee gezin meemaakt op reis. De fijne en verrassende momenten maar ook de kleine ruzietjes die familieleden af en toe hebben, maar die even snel weer verdwijnen.

 

Wat dit boek zo bijzonder maakt is, dat de schrijfster vertelt vanuit het gezamenlijke vakantiegevoel. De reis zelf komt uitgebreid aan bod, de vele bezienswaardigheden en de perikelen onderweg worden helder verteld. Met een knipoog wordt er verwezen naar de gezinsbeleving. Er is en passant ook veel info te lezen over het land van bestemming.

Dit reisboek leest vlot en is heel informatief. Het is geschreven in de gekende Harkema - stijl, met vaart en doorspekt met heel wat humor. Je voelt het enthousiasme van alle gezinsleden en wordt meegetrokken in hun belevenissen.

Dit reisboek is er een zoals nog nooit werd geschreven. Voor mij is Connie Harkema meer dan geslaagd in haar opzet. Ik heb genoten ven de vele verhalen en de schilderijen. Een andere, rijkere kijk op de familievakanties. Ik zal dit reisboek zeker aanraden aan iedereen.

 

Reisschilderingen kost € 22,95, excl. verzendkosten

ISBN 9789088343742

 

Harkefietjes

2001

Meer dan twee jaar schreef Connie Harkema columns voor de "Holland Silhouet" over alledaagse onderwerpen als werk, wonen, gezin en uitstapjes. 

De illustraties zijn van zoon Douwe Harkema (toen 12 jaar oud).

 

RECENSIES 

Het boek "HARKEFIETJES" is een prettig, snel leesbaar boek, geschikt voor het hele gezin. Het bevat vele anekdotes over het gezinsleven van de schrijfster. Duidelijk is de stijl van de schrijver aanwezig, want het is geen herhaling van allerlei woorden maar een sprankelend en fris gebruik van de Nederlandse taal.

 

De onderwerpen beslaan het dagelijkse leven van het gezin Harkema. Het zijn stuk voor stuk pareltjes die het schrijftalent van Harkema duidelijk onderstrepen. Ze schrijft in een verfrissende, humoristische stijl. De illustraties in dit boekje zijn van de hand van Douwe, de zoon van Connie, op dat moment 12 jaar. Heerlijk, ontroerende tekeningen. Zo is zijn tekening over zijn beugel gewoonweg prachtig. Douwe heeft overduidelijk talent, zijn prenten sluiten perfect aan op de gemoedelijke tekstjes. Het boekje bezorgt je enkele heerlijk ontspannen leesmomenten.

 

Harkefietjes kost € 10,95, excl. verzendkosten.

 

In opdracht

Verder schrijf ik biografieën en lesmateriaal in opdracht, zoals:

 

"Mayonaise en Champagne" (2009) het levensverhaal van Ada Jue gekoppeld aan de bedrijfspresentatie van het door haar opgerichte Schoonheidsinstituut Xenia te Gouda.

en

Vingers als kwasten” (2013) een boek over het leven en werk van beeldend kunstenaar en dichter Marc C. Slootjes.

 

Ik kom graag in contact met geïnteresseerden die hun verhaal willen laten optekenen.

U kunt vrijblijvend informatie aanvragen via het contactformulier.

 

Alle boeken op een rij

2023 SLOW LIVING deel 2 - het behouden huis (reisboek uitgegeven bij Brave New Books)

2022 Reflectie (dichtbundel uitgegeven bij Brave New Books)

2022 SLOW LIVING deel 1 - van huis naar camper (reisboek uitgegeven bij Brave New Books)

2020 111 elfjes verbeeld - samen met Ryt Kooistra (dichtbundel uitgegeven in eigen beheer)

2018 Friesland in Europa (gelegenheidsboekje uitgegeven in eigen beheer)

2016 Stadssonnetten (gedichtenbundel uitgegeven in eigen beheer)

2014 De geschiedenis van de Friese 11-steden in vogelvlucht (dichtbundel uitgegeven bij aquaZZ)

2014 Boerenbedrog (feel good-roman uitgegeven bij Ellessy)

2013 Vingers als kwasten (biografie uitgegeven bij Brave New Books)

2012 Winterwarmte (verhalen- en gedichtenbundel uitgegeven bij aquaZZ)

2010 Buitenspel - samen met Gerard Nanne onder de naam Nanne Harkema (feel good-misdaadroman uitgegeven bij                                                                                                                                Ellessy) 

2009 (On)geloofwaardig (verhalenbundel uitgegeven bij Free Musketeers)

2009 Mayonaise & Champagne (biografie uitgegeven bij Free Musketeers) 

2008 Reisschilderingen (reisboek uitgegeven bij Boekscout)

2002 Con(nie)tacten in het Groene Hart (verhalenbundel gebaseerd op interviews uitgegeven bij Bergboek)

2001 Harkefietjes (columns uitgegeven bij Kirjaboek)

 

Lesmateriaal

2010 Cursus Poëzie Schrijven (Laudius Thuisstudies)

2006 Spijkerbroeken, jeans (uitgeverij Ellessy)

2006 Tatoeages, piercings e.a. (uitgeverij Ellessy)

2004 Jeugdboeken 2002/2003 samen met Jackie Groenhuizen (uitgeverij Ellessy)